Ferma

Ilgas maišymas – mažesnis karvių aktyvumas?

Fermoje, kurią aplankėme Suomijoje, karvės melžiamos su vienu melžimo robotu. Karvių skaičius tuo metu buvo 50 galvų, ūkininko teigimu, maksimalus melžiamų karvių kiekis jo fermoje – 60 melžiamų gyvulių.  Primilžis iš melžiamos karvės 37.1 kg per dieną. Fermoje dirba du darbuotojai, t.y. pats ūkininkas ir jo žmona.

Labai nustebino gyvulių draugiškumas, smalsumas ir tyla fermos viduje. Gyvuliai visiškai nebijojo lankytojų ir elgėsi tarsi draugiški šunys, leidosi glostomi ir kasomi. Karvių veislė Airšyrai, sėklinama su Skandinaviška sėkla.

Ferma suprojektuota su 4 eilėmis guoliaviečių. Šėrimo stalas fermos šonuose, šeriama iš lauko. Pačiame pastate įrengti du, jų taip vadinami, švarusis ir murzinasis kambarėliai. Murzinajame kambarėlyje pastatytas kompiuteris, su kuriuo vyksta visas bandos valdymas. Pats kambarėlis yra suprojektuotas taip, kad greitai būtų galima pasiekti melžimo robotą. Jame laikoma sėkla, kiti reikalingi įrankiai ir reikmenys.

Švarusis kambarėlis yra antrame aukšte. Jame įrengta puiki virtuvė, kurioje galima gaminti maistą ir valgant stebėti gyvulius iš viršaus.

Sekantis vizitas buvo dar įdomesnis. Mus pasitiko ūkininkas, kuris be ūkininkavimo dar dirba ir sėklinimo kompanijoje konsultantu. Be ilgų kalbų apie bulių parinkimą bei visą selekciją, svarbiausia jo mintis, pasiekusi mūsų ausis buvo – karvių aktyvumas.

Visų pirma, fermoje, kurioje karvės melžiamos su melžimo robotu, svarbu karves išlaikyti aktyvias. Kad tai pasiektume, reikia pastatyti fermą, kurioje karvėms būtų patogu atsigulti, atsistoti ir pati ferma nebūtų perkrauta gyvuliais. Kitu atveju labai daug laiko sugaištama karves varinėjant melžtis priverstinai.

Visų antra, labai svarbus pats pašaro paruošimas. Jeigu pašaras permaišomas – karvių aktyvumas iš karto sumažėja.

Šėrimo takas fermoje įrengtas fermos viduje, tai jau įprastesnis vaizdas Lietuvos ūkininkui.

Kviečiu pažiūrėti keletą nuotraukų iš šių dviejų fermų.

Daugiau straipsnių apie fermų projektavimą rasite čia.