Veršeliai

Pasterizacija: kaip viską atlikti teisingai?

Noriu šiek tiek papasakoti apie pieno, skirto veršelių šėrimui, pasterizaciją, kadangi fermose su šia problema esu ne kartą susidūrusi. Pagrindinė kylančios problemos priežastis yra ta, kad pasterizatorių (ypač senesnių modelių) pardavėjai nepaaiškina, kokioje temperatūroje veršelių girdymui skirtas pienas turi būti pasterizuojamas, kad būtų išsaugoti baltymai, tačiau žūtų bakterijos.

Šiandieninių, veršeliams skirtų pieno pasterizatorių, pavyzdžiui, tokių kaip Milk Taxi, visi nustatymai yra suprogramuoti gamintojo, todėl nieko papildomai nustatyti nebereikia. Bet senuose modeliuose visus temperatūros reguliavimo nustatymus reikia įvesti rankiniu būdu. Būtent čia ir iškyla problema, su kuria, kaip minėjau, susidūriau ne vienoje fermoje.

Kažkodėl tebegyvuoja įsisenėjusi nuomonė, kad kuo aukštesnė pasterizacijos temperatūra, tuo geriau. Tačiau niekas iš tų programuotojų net nepagalvoja apie tai, kad kaitinant ar verdant pieną, žūva baltymai, riebalai ir visi kiti naudingi pieno elementai. Tokiu būdu tik patvirtinama frazė “norėjome, kaip geriau, o gavosi, kaip visada”.

Todėl prieš programuodami savo pasterizatorius, skirtus pienui veršeliams pasterizuoti (ypač akcentuoju – pienui veršeliams šerti, nes gali būti, kad kitiems tikslams, tenkina būtent tokia aukšta arba žema pasterizacijos temperatūra), paklauskite gamintojo ar pardavėjo, kokia yra rekomenduojama pasterizacijos temperatūra ir laikas. O jei gamintojas ar pardavėjas negali atsakyti į tą klausimą, tada aš jums padėsiu.

Rekomenduoju pasterizuojant pieną neviršyti 70˚С, o dar geriau 65˚С, esant tokiai temperatūrai pasterizacijos procesas turėtų trukti ne trumpiau nei 30 minučių, idealiausia 35-40 minučių. Taip išsaugomi visi baltymai, riebalai ir vitaminai, o bakterijos ir mikroorganizmai (įskaitant Coli, Streptococcus, Staphylococcus) žūva. Be to, naudojant šį metodą, sutaupoma energijos, vandens ir laiko, o veršeliai gauna pilnavertį maistą, o ne baltą mažai naudingą skystį.

Kadangi prakalbau apie veršelių šėrimą pienu, noriu priminti, kad girdyti paruošto pieno rekomenduojama temperatūra 40-42˚С. Vienam veršeliui per dieną pageidautina sugirdyti ne mažiau nei 5 litrus, o geriausia 7-8 litrus pieno. Žiemą aš siūlau padidinti dienos normą iki 9-10 litrų, nes veršeliai daugiau energijos išeikvoja šilumai palaikyti, todėl mes turime padėti papildomai ta energija apsirūpinti.

Daugiau straipsnių apie veršelių auginimą rasite čia.