„Kai sveikata yra genuose, dėmesį gali skirti kitiems dalykams“

1Susipažinkite su Danijos pienininku Jorn Mortensen. 160 Džersių veislės karvių auginantis ūkininkas įsitikinęs, kad investavus į tinkamą genetiką, galima lengviau atsikvėpti ir savo laiką skirti kitiems darbams.

Jorn Mortensen darbuotis pradėjo aštuoniolikos, savo tėvo ūkyje. Vos po dviejų metų darbo, Jorn įsigijo savo ūkį, kuriame šiandien šeimininkauja kartu su savo žmona ir sūnumi. 160 karvių bei 170 hektarų žemės turinčiame ūkyje jie yra vieninteliai darbuotojai. Planuojama, kad ateityje poros sūnus taps pagrindiniu ūkio savininku, todėl šeima tam ruoštis pradėjo jau dabar: neseniai investavo į naujo tvarto statybą bei įsigijo 3melžimo robotus. Taip jie tikisi paruošti ūkį ateičiai.

Šiuo metu fermoje iš karvės melžiama 10,402 kg pieno,o tai yra gerokai aukščiau Danijos nacionalinio vidurkio Džersių veislei (9,519 kg). Pieno kokybė taip pat džiugina. Riebalai siekia 5,88 proc., baltymai – 4,28 proc.

Paklaustas apie sėkmingą ūkio veisimo strategiją, J.Mortensen teigė, kad pastaruoju metu siekė paruošti bandą melžimo robotams.

„Jau kurį laiką žinojome, kad ateityje įsigysime melžimo robotus. Dėl šios priežasties,pastaruosius penkerius metus rinkdamiesi bulius daug dėmesio kreipėme į tešmens sveikatą ir tinkamumą robotams“, – kalbėjo danas.

2

J. Mortensen pavyko pasiekti savo tikslą ir 160karvių dabar melžiamos su melžimo robotu, 2-3 kartus per dieną.

„Norime pradėti karves melžti 3 kartus per dieną, tačiau suprantame, kad negalime skubėti ir veiksmų turime imtis palengva“,- mintimis dalinosi ūkininkas.

Danas džiaugiasi, kad jiems pavyko per tokį trumpą laiką puikiai paruošti karves melžimo robotams, nesumažinant dėmesio galvijų sveikatai ir produktyvumui.

„Turiu stiprią bandą, todėl man nebūtina per daug rūpintis galvijų sveikata. Praėjusiais metais nustatėme tik 3mastsito atvejus. Labai gera,kai savo dėmesį galiu skirti kitiems darbams. Juolab, kai ūkyje dirbame tik trise“,- tikino jis.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *