Veršeliai

Kaip girdo veršelius kaimynai latviai?

Darbo reikalais keliauju ne tik po Lietuvą, bet ir po kitas šalis. Labai įdomu tai, kad kitose, nors ir kaimyninėse, šalyse taip skiriasi kai kurios žinios apie veršelių ir karvių priežiūrą.

Apie tris savaites praleidau Latvijoje, kur dirbau su veršeliais, ir ten susidūriau su faktu, kad Latvijoje daugumoje ūkių veršeliai girdomi 37–38 ̊С temperatūros pienu ar pieno pakaitalu.

Ūkyje, kurį konsultavau aš, veršeliai buvo girdomi taip pat, kol nebuvo įsigytas „Milk Taxi“– įrenginys, kuriame yra automatiškai nustatyta 40–42 ̊С temperatūra, tinkama normaliam girdymui. O didžiausią nuostabą man sukėlė tai, kad patys veterinarai per seminarus moko girdyti veršelius 37–38 ̊С temperatūros skysčiais. Dauguma iš jų labai nustebdavo sužinoję, kad veršelius girdyti rekomenduojama būtent 40–42 ̊С pienu nepriklausomai nuo metų laiko.

Patogi ir kokybiška įranga padeda teisingai atlikti darbus

Norėčiau pabrėžti keletą esminių dalykų. Aukščiausia temperatūra, kurios reikia, kad skiltų pieno riebalai, yra 40 ̊С. Girdant veršelį pienu, kuriame riebalų skilimas jau yra įvykęs, skrandyje toks pienas yra lengviau pasisavinamas, nes veršeliui nebereikia eikvoti energijos maistui virškinti. Tai ypač svarbu, jei veršelis girdomas krekenomis, nes jose riebalų koncentracija yra dukart didesnė.

Taip pat labai svarbu  tinkamos temperatūros pienu veršelį girdyti žiemą, kad jauno gyvulio organizmui nereikėtų naudoti savo vidinių energijos išteklių maistui virškinti. Ši energija turi būti skirta kūno šilumai palaikyti, taip pat jauniklio augimui ir vystymuisi.

Prieš girdant krekenis veršeliui, būtina nustatyti jų kokybę

Galiu pasakyti, kad rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Veršelių mirtingumas minėtame Latvijos ūkyje sumažėjo iki 4% (iki tol buvo virš 10%). Bet negalima pamiršti, kad tokie geri rezultatai pasiekiami, kai veršeliai turi stiprų imunitetą, kurį jie įgyja laiku ir tinkamai girdomi kokybiškomis krekenomis iškart po gimimo.

Krekenų sugirdymą labai palengvina ColoQuick sistemaĮdiegus šią sistemą, labai lengva organizuoti ir kontroliuoti kokybiškų krekenų sugirdymą. Ūkių savininkai džiaugiasi, kad investicijos į sistemą atsiperka jau per pirmą mėnesį. Ne mažiau svarbu yra ir tai, kad veršeliai būtų girdomi švariai ir atsakingai.

Darbuotojai nesistengia išvengti darbų, kuriuos yra patogu atlikti

Beje, tokių klaidų daroma ne tik Latvijoje ir Lietuvoje. Olandijoje kai kuriuose smulkesniuose šeimos ūkiuose veršeliai taip pat girdomi ką tik pamelžtu karvių pienu, kai kada netgi ne iš karto, o po 30–60 min. Paskui stebimasi, kodėl toks didelis veršelių mirtingumo procentas. O juk veršelis yra kaip mažas vaikas, jam būtina atitinkama priežiūra.

Taigi, jei norite užauginti sveiką bandą, – saugokite savo veršelius, juk nuo jų priklauso būsimi jūsų ūkio rezultatai.

Daugiau straipsnių apie veršelių auginimą rasite čia.

Iš rusų kalbos išvertė Marius Matelis.