Keturi šlubumą mažinantys faktoriai

BorsCattleKai kalbame apie savo ūkio šlubas karves, visada randame, kur tobulėti. Daugiau kaip 40 % bandos karvių visada turi „kažką“ savo nagose – taip teigia vienas Minesotos universiteto prof. Dr. Gerard Cramer. Manau skaitantys šį straipsnį pagalvos, kad jų ūkyje šis procentas gali būti kur kas didesnis.

Šlubumo priežastys – žemiau matomoje nuotraukoje.

1 foto

Tai dermatitas, pado opa ir mechaniniai pažeidimai.

Nuo šėrimo stalo ir guoliaviečių iki stovėjimo laiko, daug faktorių įtakoja šlubumo paplitimą bandoje, todėl kiekviename ūkyje turėtų būti atsakingas žmogus už nagų tvarkymą.

Dr. Gerard Cramer teigia, kad sėkmingai karvių šlubumo prevencijai ir kontrolei reikia laikytis keturių faktorių.

1 faktorius: Maža infekcijos rizika

Dr. Gerard Cramer rekomenduoja mažinant šlubavimo riziką susikoncentruoti ties nagų higienos klausimu. Bakterija, sukelianti tarpupirščių dermatitą, veisiasi drėgnoje ir šiltoje aplinkoje. Efektyviausia prevencija – tai sausa ir švari aplinka. Kievienas savo ūkyje puikiai žinome vietas, kuriose pastoviai yra mėšlo. Tiesiog nustatykite, kad skreperis dažniau valytų susikaupusį mėšlą, ypatingai, kai karvės eina prie šėrimo stalo, ar į melžimo aikštelę, tai jau bus didelis laimėjimas.

Nagų vonelės yra pati efektyviausia priemonė, kai karvės lipą į ją jau nuplautomis nagomis, tam tikslui naudokite dvi voneles vieną su paprastu vandeniu, antrą su dezinfekantu. Melžimo aikštelėje melžėjos gali padaryti šį darbą. Jeigu nėra galimybių įrengti vonelių arba tvartas yra seno tipo, tai dermatitas yra pati populiariausia šlubumo priežastis.

2 faktorius: Gera nagos rago kokybė ir forma

2 foto

Prof. Dr. Gerard Cramer naudoja savo nagų formavimo metodą. Per daug nenuplonina pado, išpjauna viduriniąsias dalis, ties „varlės kaulu“ tam, kad neatsirastų opos, paskirto karvės svorį ant abiejų nagos paviršių tolygiai. Patyrę nagų tvarkytojai visame pasaulyje naudoja panašią techniką.

Racionas taip pat labai svarbus nagų rago kietumui ir kokybei. Yra keletas pašaro priedų gerinančių nagos kokybę, bet pasiekti rezultatų užtrunka net keletą mėnesių. Pavyzdžiui papildai su biotinu. Jei užtrūkinimo laikotarpiu nutraukiamas šio papildo vartojimas, tuomet efektyvumas lieka labai menkas ar net nepastebimas, todėl įvertininkite savo finansines galimybes.

3 faktorius: Ankstyvas aptikimas ir gydymas

Dr. Gerard Cramer teigia, kad šlubavimo aptikimas ir gydymas yra pats didžiausias ir svarbiausias dalykas, kurį reikia daryti jūsų ūkyje. Patyręs nagų tvarkytojas iš tolo mato šlubą karvę, tačiau fermos darbuotojai dažnai šlubą karvę pastebi jau sunkioje šlubumo stadijoje. Apmokykite fermos darbuotojus pastebėti šlubas karves, tai bus didelis laimėjimas. Ar gali šluba karvė duoti gerą gausią produkciją? Manau patys atsakysite į šį klausimą.

4 faktorius: Mechaniniai pažeidimai aplinkoje

Karvė didžiąją laiko dalį turėtų gulėti ir ilsėtis, jeigu yra tinkamos guoliavietės. Kuo daugiau guli, tuo mažiau mechaninio spaudimo patiria karvių nagos. Kad guoliavietės būtų tinkamos, jos turi būti sausos, gilios, tinkamo dydžio. Karvė turėtų ilsėtis 12 valandų per parą.

Grindinys, kuriuo karvė kasdien vaikščioja, turi būti saugus ir nežalojantis, betonas neturi būti slidus ar per daug grubus. Patikrinkite, ar nėrą aštrių atsikišusių atbrailų, žalojančių nagas.

Sukombinavus šiuos faktorius jūs pasieksite geresnių produktyvumo rodiklių, mažiau šlubų karvių, mažiau išlaidų.

Straipsnį parengė, Laisvūnas Skinulis, privatus vet. gydytojas, nagus tvarkantis ir gydantis jau beveik keturis metus.

„Per šį laiką mačiau daug šlubų karvių ir priežasčių, sukeliančių šią didžiulę problemą. Šiame straipsnelyje neaprašomi sunkūs atvejai, kai infekcija apima visą apynagę, kai gydymas tampa abejotinas ir kai tenka parduoti šlubą karvę. Finansiniai nuostoliai yra daug didesni negu profilaktinis nagų tvarkymas. Galiu konsultuoti, atvažiuoti į jūsų ūkį ir padėti jums, taip pat galiu atsakyti į jūsų klausims el.paštu lskinulis@gmail.com , mano tel. Nr. 8 604 80374″ ,- pasakojo Laisvūnas.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *