Metinė pašarų reikmė ir daviniai

ozkos

Gaminamų pašarų kiekis ir jų rūšys priklauso nuo ožkų bandos dydžio ir produktyvumo, auginamų pasėlių struktūros, pašarų gamybos technologijų, turimos žolės plotų, ožkų laikymo būdų ir t.t. Todėl pašarų struktūra ožkoms atskiruose ūkiuose gali būti skirtinga. Pašarų struktūroje šienas gali sudaryti 20-30%, šiaudai – 1-3%, silosas – 20-30%, šakniavaisiai – 5-7%, medžių šakelės – 10-15%, žolė (vasarą) – 60-70%, koncentratai – 20-30% ir maisto atliekos – 2-3%.

.

Žinant kiekvienos dienos ožkų mitybos normas ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiu, galima apskaičiuoti pašarų normą metams (žr. 1 lentelę). Ožkoms skirtų davinių pavyzdžiai pateikti 2 lentelėje.

.

1 lentelė. Vidutinės ožkos metinė pašarų reikmė.

Pašaro pavadinimas Reikia paruošti 1 ožkai per metus kg
minimali reikmė maksimali reikmė
Šienas 250 400
Šiaudai (pašarui ir kraikui) 150 200
Silosas 300 500
Pašariniai šakniavaisiai 300 400
Žolė (žalia masė) 1200 1500
Koncentratai 150 200
Medžių šakelės ir lapai 150 250
Maisto atliekos 50 100

.

2 lentelė. Paros daviniai įvairių grupių ožkoms.

Pašarai

Veisliniai ožiai, sveriantys apie 80 kg

Suaugusios ožkos, sveriančios apie 45 kg

Melžiamos ožkos, sveriančios apie 50 kg

Ožkų prieauglis

nekergiantys

kergiantys

neožkingos

ožkingos

žindančios

duodančios
2-3 kg pieno

duodančios
4-5 kg pieno

4-12 mėn.
ožkytės

4-12 mėn.
ožkiukai

Šienas kg

2,0

2,0

1,2

1,5

2,0

1,8

2,5

1,0

1,2

Vasarinių javų šiaudai kg

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

Įvairios šakelės kg

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,2

0,2

Pašariniai šakniavaisiai kg

2,0

2,0

1,0

1,0

2,0

1,5

2,0

0,5

0,5

Koncentratai kg

0,5

0,2

0,3

0,5

0,9

0,2

0,3

Įv. maisto atliekos kg

0,2

0,2

0,1

0,1

0,2

0,1

0,2

0,1

0,2

Davinyje yra:

Sausųjų medžiagų kg

2,7

2,7

2,0

2,4

2,6

2,9

3,9

1,2

1,5

Apykaitos energijos MJ

20

22

16

20

23

26

36

11

13

Žalių baltymų g

214

285

147

190

245

250

369

112

158

Kalcio g

10,7

11,1

6,9

8,5

10,9

11,5

15,0

5,2

6,1

Fosforo g

5,7

6,2

4,0

5,1

6,0

6,7

9,3

3,0

3,7

Karotino g

32

32

19

24

32

28

39

16

19

Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.

Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.

Parengė dr. B.Zapasnikienė.

Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *