Naujasis pasterizavimo metodas pieną pavers sveikesniu ir skanesniu

nauja pieno technologijaEuropos Sąjungos (ES) finansuojamo projekto SmartMILK metu, buvo sukurtas metodas, kuris leidžia saugiai vartoti termiškai neapdorotą pieną. Šio metodo esmė – pieną veikiant ultragarso ir elektros impulsų deriniu žūsta jame esančios žalingos bakterijos.

Manoma, jog naujoji technologija gali padėti ES pieno sektoriui, kuriame pagaminama per 130 milijardų litrų pieno, tapti konkurencingesniam. Tokios išvados remiasi vartotojų požiūriu, kad nepasterizuotas pienas yra sveikesnis, turintis daugiau reikalingų mikroorganizmų bei vitaminų.

Kaip žinoma, geriant žalią (nepasterizuotą) ar netaisyklingai pasterizuotą pieną galima susirgti įvairiomis žarnyno infekcijomis, kurias sukelia piene esančios bakterijos, tokios kaip Listeria ar Campylo bakterija.

Projekte SmartMILK dalyvavę mokslininkai ištyrė, kad taikant minėtą metodą ne tik nužudomos blogosios bakterijos, bet ir nepakeičiamas natūralus pieno skonis bei sudėtis. Taip pat paaiškėjo, kad taip paveiktas pienas mažiau reaguoja į šilumą, ko pasėkoje, prailginamas jo galiojimo laikas.

„Ultragarso ir elektros laukų derinys atstoja iki šiol skysčiams taikomą aukštos temperatūros pasterizavimą“, – teigė SMARTMILK projekto koordinatorė, daktarė Edurne Gaston Estanga.

Projekte dalyvavo mokslininkai iš Ispanijos, Airijos, Jungtinės Karalystės, Danijos ir Turkijos. Kartu jie sukūrė technologiją, skirtą naudoti Europos pieno ir gėrimų pramonėje. Technologija sėkmingai testuota ir patvirtinta.

Projektui SmartMILK ES skyrė 1,1 mln. eurų finansavimą. Projektas baigėsi 2013 m. kovo mėnesį.

Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.

Parengta pagal phys.org informaciją.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Comments are closed.