Naujienų apžvalga: 2018-02-15

pienasInformacija apie vidutines natūralaus pieno supirkimo kainas. 2018 m. sausio mėnesį vidutinė natūralaus (4,30proc. riebumo ir 3,38proc. baltymingumo) pieno supirkimo kaina buvo 307,6Eur už t. Per sausiomėnesįvidutinė natūralaus pieno supirkimo kainasumažėjo 4,6 proc. (2017 m. gruodį ji buvo 322,3 Eur už t). Vidutinė bazinių rodiklių pieno supirkimo kaina š. m. sausio mėnesį, palyginti su 2017 m. gruodžiu, sumažėjo3,3 proc. ir buvo 243,8 Eur už t. Plačiau

Lietuvos ūkininkams sunku konkuruoti su užsieniečiais. Mūsų šalies žemdirbiai visoje Europos Sąjungoje gauna mažiausias išmokas, o produkcijos supirkimo kainos – taip pat bene pačios mažiausios visoje bendrijoje. Ar tokiomis sąlygomis Lietuvos žemdirbiai gali kaip lygūs su lygiais konkuruoti su kitų valstybių ūkininkais? Būtent į šį klausimą ir buvo ieškoma atsakymų Jonavoje vykusiame visuotiniame šalies ūkininkų suvažiavime. Plačiau
Pieno ūkių pajamas augino brangusi žaliava. Praėjusiais metais pieno ūkiai galėjo lengviau atsikvėpti – vidutinė metinė pieno supirkimo kaina pasiekė 2013 metų lygį, kai žemdirbių pajamos už parduotą natūralų pieną buvo didžiausios istorijoje. Išankstiniais duomenimis, žemdirbių pajamos už parduotą pieną 2017 metais išaugo iki 415 mln. eurų, arba daugiau kaip trečdaliu nei 2016 metais. Plačiau

Ar ekonomiškai tikslinga didinti vasarinių rapsų plotus? Ateinantis pavasaris Lietuvos ūkininkams žada daug rūpesčių. Sunku prognozuoti, kiek javų ir rapsų sėkmingai peržiemos. Manome, kad vasario mėnesį žus nedaug pasėlių, nes beveik visi žiemkenčiai sėkmingai praėjo abi užsigrūdinimo žiemai fazes (etapus). Be to, ir prognozuojami šalčiai nėra tokie dideli – 8–12 °C. Žinoma, Rytinės Lietuvos vietovėse orų temperatūra gali nukristi ir iki minus 20 °C ribos. Plačiau 

Šimtmečių tradicijos: kaip vyksta „rankų darbo“ pieno perdirbimas. Šalia didžiųjų žemės ūkio ir pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje po saulę savo vietą bando išlaikyti ir smulkieji ūkininkai. Netoli Kauno įsikūręs save tipiniu smulkiuoju ūkininku vadinantis Jurgis Pažėra pastebi, kad miestiečiai atsigręžia į natūralius produktus, todėl išparduoti gaminius problemų nekyla. Plačiau

Susiję straipsniai

Comments are closed.