Pieno atidavimas ir paruošimas melžti, I dalis

pasiruošimas melžtiPradedu straipsnių ciklą apie melžimą ir jo higieną. Nuo melžimo įgūdžių priklauso karvės produktyvumas ir tešmens būklė. Melžėjos meistriškumas gali padidinti per laktaciją primelžiamą pieno kiekį 300 – 500 ir daugiau kilogramų. Melžimo klaidos, melžimo tvarkos pakeitimas, grubus elgesys su gyvuliu ir kiti veiksniai gali sumažinti pieno atleidimo refleksą arba jis gali visai išnykti, todėl tešmenyje liks neišmelžto pieno. Tai gali sukelti tešmens ketvirčių mastitą.

Pieno atidavimas ir pasiruošimas melžti. Pienas tešmenyje gaminasi nuolat. Pirmiausia pienu prisipildo alveolės, smulkieji latakėliai, tada stambieji latakai ir galiausia – pieno cisterna. Kai tešmens viduje slėgis pasiekia 25- 30 mm Hg stulpelio, pieno gamyba sulėtėja, o kartais ir nutrūksta. Todėl karves būtina melžti nuolat, ne rečiau kaip kas 12 – 14 val. Priešingu atveju mažėja primelžiamo pieno kiekis ir riebumas.

Pieno skyrimasis iš tešmens yra sudėtingas procesas. Jame dalyvauja centrinė nervų sistema ir vidaus sekrecijos liaukos. Pieno atleidimas siejasi su hormono oksitokcino poveikiu tešmeniui ir trunka apie 5 – 6 min. Nepriklausomai nuo to, ar tešmuo išmelžtas, oksitokcino veikimas per 5 – 6 min. baigiasi. Pieno indų tarškėjimas, melžimo aparatų įjungimas, tešmens apiplovimas sužadina pieno atidavimo refleksą. Pradėjus ruošti tešmenį melžimui, su krauju patekęs į tešmenį hormonas oksitokcinas sukelia alveolių raumenų skaidulų (mioepitelio) susitraukimą. Spaudžiamas pienas iš alveolių ir latakėlių pradeda tekėti į pieno ir spenių cisternas. Pienas atleidžiamas vienu laiku visuose tešmens ketvirčiuose. Jo intensyvumas priklauso nuo įprastos melžimo aplinkos, to paties melžimo laiko, taisyklingo tešmens paruošimo.

Pieno atleidimas ir išmelžimo greitis priklauso nuo karvės produktyvumo, temperamento, spenių sfinkterių elastingumo ir kitų individualių gyvulio savybių. Ši savybė paveldima, todėl veislei reikėtų pasilikti tas telyčias, kurių motinos ne tik produktyvios, bet ir gerai atleidžia pieną („minkštos“ melžti).

Paprastai karvės melžiamos du kartus. Jei karvės tešmuo pakankamai talpus, to visiškai pakanka, ir 12 val. pertrauka tarp melžimų pieno primilžio nesumažina. Jei tešmuo ne toks talpus, slėgiui tešmenyje pakilus daugiau kaip 35 mm Hg stulpelio, pienas nebesusidaro ir, jei karvė neišmelžiama, prasideda atvirkštinis procesas – pienas rezorbuojasi. Melžiant 3 – 4 kartus, primelžiama (5 – 20%) pieno daugiau, tačiau daugelis ūkininkų ir užsienio fermerių mano, kad didesnis pieno kiekis nekompensuoja papildomo melžimo darbo sąnaudų.

Labai svarbu karvę tinkamai paruošti melžimui. Jei tešmuo prieš melžimą švariai nuplaunamas ir sausai nušluostomas, tai ne tik pienas būna mažiau užterštas mikroorganizmais, bet ir stimuliuojamas pieno atidavimo refleksas. Tešmens paruošimas melžimui ir jo priežiūra po melžimo turi įtakos ne tik primelžiamo pieno kiekiui, kokybei, bet ir tešmens sveikatingumui. Prieš pradedant melžti rankomis arba prieš uždedant melžiklius (jei melžiama aparatu), tešmuo turi būti nuplautas, nušluostytas ir pamasažuotas. Pienas būna geresnės kokybės, kai tešmuo nuplaunamas vandeniu su dezinfekuojančiu skysčiu, po to perplaunamas švariu vandeniu ir nušluostomas. Užsienio šalių fermeriai dažniausiai naudoja vienkartines popierines servetėles tešmeniui nusausinti.

Prieš pradedant melžti, pirmąsias pieno čiurkšles reikia numelžti į atskirą indą, nes su jomis iš spenių kanalų išmelžiamas labiausiai užterštas pienas. Be to, nustatoma, ar pienas normalus, ar nėra krešulių, dribsnių, t.y. mastito požymių. Nustačius, kad tešmens ketvirtis nesveikas, iš jo pienas turi būti išmelžtas į atskirą indą. Reikia laikytis visų atsargumo priemonių, kad iš jo mikrobai nepatektų į sveikus ketvirčius. Sergantis ketvirtis melžiamas paskutinis. Pamelžus melžėja turi švariai nusiplauti rankas, nes pavojingiausias mastito bakterijų šaltinis yra užkrėstas tešmens ketvirtis. Tešmens paruošimas melžimui turi užtrukti ne ilgiau kaip 60 sek. Jei jis užsitęsia 2 minutes ir ilgiau, pieno primilžis sumažėja. Pieno primelžiama mažiau ir tuomet, kai tešmuo paruošiamas labai greitai – per 10 sek.

Laukite tęsinio!

Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.

Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.

Parengė Dr. D.Urbšienė.

Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.

Dalinkis:
Dr. Danguolė Urbšienė

Apie Dr. Danguolė Urbšienė

UAB “Gyvulių produktyvumo kontrolė”, konsultantė.

Konsultavimo sritis: gyvulių produktyvumo kontrolė ir pieno kokybė.

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *