Pokyčiai mėsos gamybos sektoriuose

Per ateinančius dešimt metų mėsos gamyba ES šalyse gali sumažėti 2 proc., taip teigiama ES Komisijos ataskaitoje.

ES Komisijos prognozėms pasitvirtinus, dar dešimt metų mėsos bus gaminama tiek, kiek buvo pagaminta 2011 m. Apskaičiuota, kad per minėtą laikotarpį ES vaidmuo pasaulinėje mėsos rinkoje sumenks, kadangi mėsos eksporto apimtys sumažės nuo 13,7 proc. (2012 m.) iki 10,1 proc. (2020 m.).

Taip pat ataskaitoje teigiama, kad 2012–2020 m. didžiausias nuosmukis bus jaučiamas raudonosios mėsos, ypatingai avienos gamybos sektoriuje. Prognozuojama, kad avienos gamyba 2022 m. sumažės net 16 proc., o jautienos ir veršienos – 4 proc.

Ataskaitos rezultatai turėtų džiuginti kiaulienos rinkos atstovus, prognozuojama, kad situacija šiame mėsos gamybos sektoriuje išliks stabili – per metus bus pagaminama apie 23 mln. tonų kiaulienos. Vienas svarbiausių šio gamybos sektoriaus stabilumą lemiančių veiksnių – palyginti mažos mėsos kainos. Tiesa, kainos šiek tiek kyla, nes šių metų pradžioje įsigaliojo naujos gyvūnų gerovę užtikrinančios taisyklės, kurios draudžia paršavedes laikyti boksuose.

Prognozuojama, kad ateinantį dešimtmetį 4 proc. turėtų padidėti paukštienos gamyba, bet šio sektoriaus plėtra labai priklauso nuo grūdų kainų.

ES Komisija prognozuoja, kad iki 2022 m. vienas ES pilietis per metus mėsos suvartos apytiksliai 82,6 kg, t. y. beveik tiek pat kiek 2009 m. Minėtą mėsos kiekį sudarys: 40,8 kg – kiaulienos, 24,1 kg – paukštienos produktai, 15,7 kg – jautiena ir veršiena bei 2 kg – aviena.

Parengta pagal ŽŪMPRIS informaciją.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Comments are closed.