Riebus maistas – sveikas maistas

knygaNepriklausoma žurnalistė Nina Teicholz išleido knygą pavadinimu „Didelis, storas siurprizas“ (angl. „Big Fat Surprise“), kurioje pristatoma plati mokslinių ir istorinių faktų įvairovė. Esminis teiginys yra tas, jog sotieji riebalai buvo nesąžiningai pasmerkti.
Autorė pasidalino savo mintimis apie knygą, su ja susijusiomis mintimis, su Progressive Dairy portalu.

Kaip kilo sočiųjų riebalų žalos idėja?
6 – jame dešimtmetyje, Amerikoje vis daugėjant širdies ligų atvejų, prieita prie išvados, kad dėl to kalti sotieji riebalai. Idėjos autorius, amerikietis Ancel Keys, buvo labai didelė asmenybė, charizmatiškas ir sugebantis įtikinti žmogus. Jis ir sugebėjo įskiepyti šią hipotezę Amerikos širdies asociacijai. Taigi, taip buvo paskleistos pirmosios, prieš sočiuosius riebalus nuteikiančios, rekomendacijos, nors idėja tebuvo didžiąja dalimi vieno žmogaus tyrimas.

Ancel Keys tvirtinimai nebeatsilaiko prieš kruopščius tyrimus
Sočiųjų riebalų žalą tvirtinantys argumentai niekada nebuvo stiprūs. Nuo pat pradžių jie buvo neigiami dviejų didžiųjų nepriklausomų mokslininkų grupių, atliekančių meta – analizes (Chowdhury ir kt., Siri – Tarino ir kt.). Tokiu metodu buvo tiriami visi faktai apie sočiuosius riebalus ir prieita prie išvados, jog negalima teigti, kad jie sukelia širdies ligas.

Nėra pagrindo vengti produktų turinčių sočiųjų riebalų
Ninos Teicholz teigimu, jei įrodoma, kad sotieji riebalai nesukelia širdies ligų, kodėl reikėtų vengti riebaus pieno, sūrio ar mėsos? Juk riebaluose produktai pasisavina vitaminą A ir D. Pastarojo žmonėms dažnai trūksta, o pats geriausias jo šaltinis – pienas. Siekiant didžiausios naudos, reikia, jog jame būtų riebalų, tokiu atveju vitaminas D būtų absorbuotas. Plačiau

www.progressivedairy.com informacija

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Comments are closed.