Sūris išgelbės jūsų šypseną

sūriai

Sūriai pasižymi ne tik puikiu skoniu ar įvairove, tačiau ir padeda išlaikyti gražius ir sveikus dantis. „General Dentistry“ akademijoje (JAV) atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog sūriuose esantys fosfatai didina dantų apnašų pH, taip mažindami dantų ligų atsiradimą.

„Tai ką mes atradome, yra be galo įdomu ir unikalu. Sūris, kuris dažniausiai vartojamas kaip užkandis, gali apsaugoti dantis nuo emalio įtrūkimų, dantų ir dantenų ligų“, – sakė „General Dantistry“ akademijos prezidentas Jeffrey M.Cole.

Siekiant tai įrodyti, buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo šešiasdešimt aštuoni 12-15 metų asmenys, kurių dantų apnašų pH buvo tiriamas prieš jiems suvalgant pieno produktų ir tam tikrą laiką po to.

Akcentuotina: kai dantų apnašų pH 10 ir daugiau, jos pasižymi šarminėmis savybėmis; kai pH 7 – normalus (neutralus) rūgštingumas, kai pH mažesnis nei 5,5 – iškyla dantų erozijos, ėduonies ir kitų ligų tikimybė.

Taigi, po pirminio dantų apnašų pH lygio nustatymo, pacientai turėjo pasirinkti vieną pieno produktą: čederio sūrį, pieną, natūralų jogurtą. Praėjus 10, 20 ir 30 minučių po to, kai tyrimo dalyviai suvalgė pasirinktą produktą, buvo vėl tiriamas dantų apnašų pH lygis.

Paaiškėjo, jog asmenų, kurie gėrė pieną ir valgė natūralų jogurtą, dantų apnašų pH visiškai nepasikeitė. Tuo tarpu valgiusiųjų sūrį – kiekvieno tyrimo metu pH tik didėjo.

Mokslininkų teigimu, sūrio valgymas stimuliuoja seilių gamybą, kurios padeda burnoje išlaikyti normalų rūgštingumo lygį. Taip pat sūriuose esančios druskos ir esteris, kuris yra ir dantų pastos sudėtyje, neutralizuoja rūgštis, kurios gali pažeisti dantis.

Mokslininkai įrodė, jog nepaisant sūryje esančių riebalų kiekio bei rūšies, visi pasižymi pH lygio didinimu. Todėl sūrių mėgėjai gali rinktis jiems priimtiniausią variantą ir džiaugtis gražiais ir sveikais dantimis.

Tai ne pirmas tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti sūrių ir pieno naudą dantims. Praėjusiais metais Japonijoje buvo ištirta, kad kūdikiai, gimę motinoms, kurios nėštumo metu vartojo sūrių ir kitų pieno produktų, tikėtina turės sveikesnius dantis, nei kūdikiai, kurių motinos nevartojo pieno produktų nėštumo metu. Dar 2012 m. atliktas tyrimas parodė, kad sojos pieno vartotojai turi didesnę dantų ir dantenų ligų tikimybę, nei karvių pieno vartotojai.

Parengta pagal cbsnews.com informaciją.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Comments are closed.