Veršeliai

Teisingas krekenų girdymas

Pasirūpinti veršeliais svarbu nuo pat pirmos jų gimimo akimirkos. Tinkama gyvenimo pradžia lemia telyčaičių ankstyvesnę lytinę brandą bei sąlygoja suaugusių karvių pieno produkcijos kiekį. Dar kartą prisiminkime į ką būtina atkreipti dėmesį girdant krekenis.

Greitis

Naujausi moksliniai tyrimai rekomenduoja krekenis suduoti per 2 kartus. Pirmasis girdymas turėtų būti per pirmas 2 valandas, antrasis – per 12 valandų nuo veršio gimimo.

Kiekis

Pirmojo girdymo metu rekomenduojama suduoti 10 proc. gimusio veršelio svorio krekenų (paprastai – 3 arba 4 litrai), antrąjį kartą – 5 proc. veršio kūno svorio.

Higiena

Būtinai laikykitės higienos standartų tiek girdydami, tiek atšildydami krekenis užtikrinkite, kad į jas nepatektų bakterijų ir nešvarumų.

Laikymas

Gautas krekenis greitai užšaldykite, o ant maišelio užrašykite datą. Prireikus, krekenis atšildykite lėtai, jokiu būdu nemeskite jų į verdantį vandenį.

Saugumas

Krekenis turi būti labai aukštos kokybės, todėl ką tik gimusiems veršeliams neduokite sergančių karvių krekenų.

Kokybė

Krekenys turėtų būti >50g/l IgG ir >22% BRIX. Jų kokybę paprasčiausia išmatuoti su kolostrometru.

Kaip tai padaryti lengviau?

Norint užtikrinti greitą ir kokybišką krekenų girdymą, rekomenduojame pasitelkti tam skirtus produktus. Jų laikymui naudokite PerfectUdder krekenų maišelius (3 arba 4 litrų talpos). Sandarūs ir tvirti maišeliai neplyš, apsaugos krekenis nuo bakterijų, o rinkinyje pridėti zondai užtikrins greitą krekenų sugirdymą.

Krekenų atšildymu rinkitės pasterizatorių/atšildytuvą Matildą. Vienu metu įrenginyje vartojimui paruošiama 8 litrai krekenų, kurios atšildomos per 20-25minutes. Tokiu būdu veršiui pirmąjį pieną galite sugirdyti nepraėjus nė pusvalandžiui nuo gimimo.

Daugiau apie krekenų maišelius ir atšildytumą galite sužinoti www.agroinfo.lt bei paskambinę telefonu  +370 601 60167

Paprastas krekenų girdymas su Perfect Udder