Tikslus raciono išpildymas

bvl-sistemAr kada nors matėte šėriką grįžtantį prie tranšėjos iškratyti pašaro pertekliaus? Atrodytų paprastas klausimas. Bet ar visuomet šėrikas „atsikanda“ arba „pasemia“ tiek sojos, rapso ar kitų raciono komponentų kiek reikia?

Patirtis rodo, kad beveik nei viename Lietuvos ūkyje nėra teisingai išpildomas šėrimo specialisto sudarytas racionas. Taigi, kaip sekti ar valdyti šėrimo procesą?

Patogiausias būdas tai daryti – naudojant šėrimo proceso valdymo sistemą, kuri montuojama ant pašarų dalintuvo. Sistema šėrikui kilogramo tikslumu parodo, kiek krauti kiekvieno komponento,  taigi šėrikui nereikia sumuoti kiekvieno įkrauto komponento kiekio prie anksčiau įkrautų komponentų.

Kiekvieno komponento kiekis apskaičiuojamas pagal sausosios medžiagos kiekį ir karvių skaičių grupėje kiekvieną dieną. Sistema veikia mobiliojo interneto ryšio principu, dėl to visiškai nebereikia tiesiogiai bendrauti su šėriku. Pakanka prisijungus prie interneto, atlikti reikalingus pakeitimus, tokius kaip: karvių skaičius grupėse ar sausosios medžiagos kiekis.

Straipsnio apačioje įdėtas video filmukas, kuriame matyti, kaip šėrikas dirba su šėrimo valdymo proceso sistema. Pradžioje kraunami birieji komponentai, kurių šėrikas pasėmė per daug, todėl turi sugrįžti ir išpilti perteklių. Vėliau rodomas delninis kompiuteris – pagrindinis šėriko darbo įrankis.

Sistemos valdytojas duomenis apie šėrimo tikslumą mato realiu laiku. Taip pat fiksuojamas kiekvienos grupės šėrimo laikas, šėriko vardas ir kt. Duomenys serveryje saugojami 5 metus.

Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.

Dalinkis:
Mindaugas Eidukaitis

Apie Mindaugas Eidukaitis

Išsilavinimas: gyvulininkystės technologija, ekonomika, finansai.

Patirtis: pirminė gamyba, mokymas, konsultavimas.

Konsultavimo sritys:

  1. Veršelių auginimas – pagalba ūkiams auginant veršelius, pasirenkant teisingą krekenų ir pieno girdymo technologiją.
  2. Prieauglio tvartų projektavimas – pagalba ūkiams projektuojant veršides bei prieauglio tvartus.

Susiję straipsniai

Comments are closed.