Vėlyvo ryto pašnekesiai su pieno pardavėjais Tymo turguje

20150423_101904Nuotraukoje: Laima Stankeviča.

Produktai gaminti rankomis, mažuose ūkiuose. Kainos šiek tiek aukštesnės nei parduotuvėje, bet vis dar labai patrauklios, lyginant su panašių produktų kainomis Vakarų Europos ar Skandinavijos šalyse…

Pardavėjai ir pirkėjai – geri pažįstami

Visa tai – Vilniaus Tymo turgelyje netoli Užupio, prie Vilnelės – ekologiškų, pačių ūkininkų pagamintų ar užaugintų produktų prekyvietėje. Turgelis turi ištikimą pirkėjų ratą, pardavėjai ir pirkėjai dažnai yra geri pažįstami.

Tai kas gi tie, kurie keliasi labai anksti ir gulasi labai vėlai tam, kad suteiktų galimybę savo pirkėjams mėgautis išskirtiniais skoniais?

Gamina atskirai, prekiauja drauge

Vėlokai, ketvirtadieniais nuo 11 val., o šeštadieniais – nuo 9 val., pradedančiame dirbti turguje pirmieji savo pagamintus puikius sūrius ant prekystalių dėti pradėjo Dargužių sūrininkų namų (Varėnos r.) prekeiviai.

Kas gamina Dargužių sūrius, paklausėme ketvirtadienį prekiauti atvykusios Laimos Stankeviča.

“Kooperuojamės keturiese. Keturiuose ūkiuose laikome 15 karvių, 30 ožkų ir 8 avis, tai – visa mūsų piendavių banda. Per dieną perdirbame 300 kg karvių, 60 kg ožkų ir šiek tiek avių pieno. Gyvulius kiekvienas ūkininkas laiko atskirai. Kiekvienas gaminame savo sūrius, o prekiaujame drauge. Pasikeisdami vykstame į Vilnių du kartus per savaitę“, – sakė Laima.

Dargužių sūrininkai atvežė apie 20 skirtingų sūrių smagiais pavadinimais: „Bliūzas“, „Ožkos spira“, „Tobulas švelnumas“, … Sūrių kaina prasideda nuo 7,2 euro už kilogramą. Brangiausias – netgi 16 eurų. Bet šis jau labai ypatingas – 8 mėnesius brandintas.

Augina, gamina, parduoda – patys

Patys auginame, patys gaminame, patys parduodame – pagrindinis Trakų r. ūkininkų Lilijos ir Stasio Rizgėlių verslo principas.

Karvės šiame ūkyje šeriamos tik šieneliu ir miltais. Ūkininkai rankomis melžia 7 karves. Šiuo metu 3 karvutės dar tebėra užtrūkusios. Tad iš likusių 4 pieno tik tik užtenka saldaus pieno sūriui pagaminti.

“Kiek atvežame, tiek iškart ir parduodame”, – šypsosi Lilija. “Vasarą, kai pieno daugiau, gaminame ir varškę, ir grietinę. Dabar net sūriams nepakanka”.

Ukmergietė gamins gruzinišką sūrį

Loreta Burokienė iš Ukmergės r. Atkočių kaimo laiko 10 karvių. Jos prekystalis nukrautas labai įvairiais produktais. Čia rasime sūrių, šviežių ir fermentuotų, varškės, jogurto, net ir sviesto, įprastinio ir Gi.

Loreta pieno produktų gamyba domisi jau kelinti metai, šiuo metu jos naujas projektas – gruziniškas sūris Suluguni, kurį greitai jau galės paragauti ir Tymo turgaus pirkėjai.

Pieno lieka tik veršeliams

Bemaž didžiausia produktų įvairove pasitiko Tymo pirkėjus Prienų rajono ūkininkai Vaiva ir Darius Buliauskai. Jie prekiavo tiesiai iš tam pritaikyto automobilio. Šiame ūkyje prižiūrimos 43 karvės.

Prekystalį nuklojo skirtingai išfasuotas natūralus, raugintas pienas, jogurtas, grietinė, sviestas, sūriai… ko tik akys geidžia ir pilvas trokšta buvo galima pas juos rasti.

Prieiti ir pašnekinti buvo ne taip lengva, nes visą laiką prie automobilio-parduotuvėlės trepsėjo eilutė. Vaiva ir Darius vikriai sukosi. Ilgai ir netrukdėme, paklausėme tik vieno trumpo klausimo, ar visą savo ūkyje gautą pieną ūkininkai perdirba.

“Taip, visą. Tik atskiriame veršeliams, o visą kitą perdirbame”,- atsakė beveik vienbalsiai, ir toliau vikriai dėjo produktus į pirkėjų krepšelius.

Ta vat toks – vieniems tingus vėlyvas, o kitiems darbštus ankstyvas – rytas sostinės Tymo turguje.

Nuotraukos iš Tymo turgelio – galerijoje.

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *