Pieno ūkio naujienos Veršeliai

Veršelių auginimo pokyčiai (III)

2Net ir įsigijus naujausią veršelių priežiūros įrangą, nepasieksite gerų rezultatų, jeigu prieš tai nepasirūpinsite nepriekaištingais darbų atlikimo aprašymais, dar vadinamais protokolais.

Dirbat ūkyje labai sunku išvengti klaidų. Pirmomis dienomis naujam darbuotojui viskas atrodo nežinoma, todėl netikslumų jis gali neišvengti dėl žinių trūkumo. Pradėjus kartoti neteisingus veiksmus, tai tampa įprasta ir sunku suprasti, kodėl rezultatai nesikeičia arba tik blogėja. Dėl šios priežasties būtina skirti laiko kokybiškų protokolų kūrimui, kurie padės išvengti klaidų ir nuolat primins, kaip tinkamai atlikti darbą.

Kaip sukurti protokolą?

Pirmiausia patariama nusistatyti visus ūkio darbus (pvz., melžimas, šėrimas, reprodukcija), tuomet apibrėžti procedūras kiekvienam darbui (pvz., melžimas: spenių nuvalymas, numelžimas, aparatų uždėjimas) bei nustatyti darbo atlikimo žingsnius (smulkesni veiksmai iš kurių susideda visa procedūra). Tegul vienas iš ūkio darbuotojų detaliai punktais aprašo savo darbą. Svarbu, kad nebūtų praleista net menkiausiai smulkmena, kadangi tai, kas senbuviui atrodo savaime suprantama, naujam darbuotojui gali būti neaišku (pavyzdžiui tai, kad prieš melžiant karvę ypatingą dėmesį reikia skirti spenio galo švarai).

Sukūrę protokolą, paduokite jį naujam darbuotojui ir liepkite viską padaryti pagal aprašą. Tai padės įsitikinti, ar viskas surašyta aiškiai ir nėra praleistų vietų. Jeigu pastebėsite klaidų, ištaisykite jas. Galutinio protokolo varianto kopiją pakabinkite darbo atlikimo vietoje, kad suabejojęs darbuotojas galėtų akimirksniu patikrinti darbų eigą.

Nepamirškite įvardinti norimų rezultatų ir priemonių, kuriomis matuosite, ar tie tikslai buvo pasiekti (pvz., naujų mastito infekcijų skaičius per mėnesį). Atlikę žingsnį, tiksliai sau įvardinkite, kas kiek laiko stebėsite rezultatų pokytį. Numojus ranka į šį punktą, nežinosite, ar jūsų protokolai veikia tinkamai ir negalėsite užkirsti kelio problemų plitimui.

Protokolų pavyzdžiai:

3

2

1