Veršelių namelių švara – pagal protokolą

152Pieno gamintojai, kad atitiktų griežtus maisto saugos standartus, siekia idealios melžimo įrangos švaros. To kruopščiai moko savo darbuotojus, nes bet kokie nukrypimai įtakoja pieno švarą ir pieno kainą. Iš esmės, valyti ir prižiūrėti veršelių gyvenamąją vietą ir šėrimo įrangą yra tas pats, kaip prižiūrėti melžimo įrangą.

Veršelio namelyje esantys pieno indai, turi būti tokie švarūs, kad žmonės galėtų iš jų atsigerti. Tai naujas požiūris į veršelio šėrimo ir priežiūros procesą, tačiau tik jo laikydamiesi galime išvengti daugybės ligų sukėlėjų. Nes tik švarioje ir saugioje aplinkoje prieauglis galės puikiai vystytis ir augti.

Pirma, reikėtų apibrėžti skirtumus tarp „švari“ ir „dezinfekuota“. Švari įranga yra tada, kai nėra matomų purvo, pašaro atliekų ar mėšlo likučių, bet tai nebūtinai yra sterili įranga. Dezinfekuota įranga yra tokia, kai ant jos nėra bakterijų.

Būkite tikri, kad naudojate teisingus dezinfekuojančius produktus ligų sukėlėjams naikinti. Jei naudojate priemones nuo E. Coli, tai reikia suprasti, kad jos nepašalins Cryptosporidium. Dar vienas svarbus momentas – parinkti tinkamas dezinfekuojančių produktų dozes ir laiką. Jei ant produkto parašyta, kad chemikalo reikia pilti 10 ml, tai tiek reikia ir pilti, o jei parašyta, kad priemonė turi būti laikoma 20 minučių, tai tiek reikia ir laikyti.

Geriausia, kai veršelių įrangos ir auginimo vietos valymui esate sudarę darbų protokolus, kuriuose viskas aiškiai, detaliai, žingsnis po žingsnio išdėstyta, ką turi atlikti jūsų darbuotojas. Ne pro šalį šiam darbui pasikviesti konsultantus, įtraukti savo veterinarijos gydytoją, kurie jums padės nustatyti bakterijas, vyraujančius jūsų ūkyje, išsirinkti geriausius produktus ir sudaryti tikslų ir suprantamą protokolą.

Reikia nepamiršti apmokyti darbuotojus pagal protokolą, paaiškinti, kas, kaip ir kodėl, bei pabrėžti šio darbo svarbą. Darbuotojas turi būti kantrus ir kruopštus, tinkamai vykdyti protokole surašytus veiksmus. Pageidautina karts nuo karto darbuotojo pasiteirauti apie šio darbo vykdymo sunkumus ir, jeigu reikia, protokolą koreguoti. Taip pat protokolas koreguojamas atsiradus naujoms aplinkybėms (nauja įranga, ligos ir pan.).

Nuoseklus ir kruopštus veršelių gyvenamosios vietos ir įrangos dezinfekavimas atneša didelę pridėtinę vertę. Tai prevencinė priemonė, padedanti išvengti infekcijos protrūkių.

Parengta pagal http://www.progressivedairycanada.com

Dalinkis:

Susiję straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *