Žalias pienas: faktas ar mitas?

Turbūt jau nė vieno nebestebina pieno aparatai prekybos centruose, kuriuose galima įsigyti žalio pieno. Įmetei porą litų ir įsipylei šviežio nepasterizuoto pieno. Interneto platybėse gausu prieštaringų nuomonių apie žalio pieno teikiamą naudą ir pavojų. Vis tik daugelis nuomonių pagrįstos ne faktais, o mitais.

Manau visi sutiksime, kad pienas yra vienas svarbiausių maisto produktų, kuris aprūpina mūsų organizmus įvairiomis maisto medžiagomis: baltymais, riebalais, angliavandeniais, vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, kurių bene svarbiausi kalcis ir fosforas. Tačiau nederėtų pamiršti, kad prieš pasiekiant prekybos centrus daugelis faktorių gali paveikti pieno kokybę ir saugumą. Vienintelis būdas įsitikinti, kad pienas yra saugus gerti – pasterizavimas. Pasterizacija naikina ligas sukeliančias bakterijas bei pailgina pieno galiojimo laiką. Dar vienas procesas, didinantis pieno kokybę ir prailginantis jo galiojimo laiką- homogenizacija. Žalias pienas susideda iš vandeningosios dalies ir grietininės dalies, kuri atsiskiria ir plaukioja pieno paviršiuje. Homogenizacijos metu riebalų rutulėliai yra disperguojami į mažesnius ir vienodai paskirstomi visame produkte, todėl grietininė dalis nebeatsiskiria.

JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) 2011 metų duomenimis ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) per 1998 ir 2008 metus pranešė apie 1614 ligų, 187 hospitalizacijų ir 2 mirties atvejus dėl žalio pieno naudojimo. Ūkininkavimo aplinkoje yra daug potencialių bakterijų šaltinių: sergantis gyvūnas, išmatos, nešvarūs melžimo mechanizmai ar ūkininko rankos, nesanitarinis vanduo ir pan. Tačiau net pačioje švariausioje ūkininkavimo aplinkoje gausu bakterijų šaltinių.

Pavojingos žmogaus sveikatai bakterijos, plintančios per žalią pieną yra šios:

  • Listeria monocytogenes. Gali būti ligos priežastis, sukelti nėščios moters vaisiaus mirtį;

  • Salmonella enterica. Gali atsirasti vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmas, gali sukelti sunkių komplikacijų pažeidžiamiems asmenims;

  • Yersinia enterocolitica. Gali sukelti panašių į apendicitą simptomų;

  • Campylobacter jejuni. Gali sukelti mėšlungį, kraujingą viduriavimą, vėmimą, pilvo skausmus ir yra susijęs su nervų sistemos sutrikimu, vadinamu Guillan-Barre sindromu;

  • Staphyloccus aureus. Gali sukelti vėmimą, pilvo skausmus ir viduriavimą;

  • Escherichia coli 0157: H7. Gali sukelti vėmimą, mėšlungį, viduriavimą ir yra susijęs su sunkiomis inkstų ligomis, vaikų ar pagyvenusių žmonių smegenų problemomis.

Pasidaro keista, tai kodėl kai kurie žmonės geria žalią pieną. Žalio pieno šalininkai mano, kad „gyvas“ maistas turi gydomųjų savybių bei klaidingai teigia, jog perdirbtas pienas yra mažiau naudingas sveikatai, nes iš jo pašalintos teigiamos pieno savybės. Taipogi jie tvirtina, kad neužterštame žaliame piene yra tik neutralios ir naudingos bakterijos, padedančios virškinimo sistemai ir stiprinančios imunitetą. Žalio pieno šalininkai kritikuoja pasterizuotą pieną ir tvirtina, kad jo gėrimas gali būti laktozės netoleravimo ir alergijos pienui priežastys. Jų manymu, pieno apdirbimas nėra būtinas iki tol, kol pienininkystės ūkis turi sanitarines melžimo sąlygas.

Ekonominiu požiūriu smulkūs pieno gamintojai nori parduoti žalią pieną dėl kelių priežasčių: tiesioginis žalio pieno pardavimas didina pelną, nes jis paprastai parduodamas už didesnę kainą nei pienas, skirtas perdirbti; perdirbto pieno ūkiai turi atitikti griežtus ūkių tikrinimo reikalavimus prieš siunčiant žaliavą į perdirbimo įmonę, kurioje pienas yra pasterizuojamas ir homogenizuojamas.

FDA siekdama apsaugoti vartotojus, atliko tyrimus, įrodančius, kad pasterizavimas nemažina maistinės pieno vertės, žalias pienas neturi savyje fermentų, sunaikinančių pavojingas žmogaus sveikatai bakterijas, taip pat nebuvo įrodyta, kad pasterizuotas pienas sukelia laktozės netoleravimą ar alergiją pienui. Taigi, kol moksliškai neįrodyta, kad žalias pienas yra saugus ir maistingesnis už pasterizuotą pieną, vartotojai turėtų būti apdairūs.

 Šaltinis: http://www.thedairysite.com/articles/3139/raw-milk-fact-or-fiction

 Pagal užsienio spaudą parengė Živilė Bagurskienė

Susiję straipsniai

Comments are closed.